FAZALAR KONTAKT VAQTI UZAYTIRILGAN BARBOTAJLI EKSTRAKTORLAR: GIDROMETALLURGIYADA QO‘LLANILISHI VA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI - Yuldashev Bekzod Baxramovich; Kenjayev To‘ymurod Nematulla o‘g‘li; Abdukarimov Jamshid Maxmudjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada fazalar kontakt vaqti oshirilgan barbotajli ekstraktorlar ishlash prinsipi, konstruktiv xususiyatlari va ularning gidrometallurgiyada qo‘llanilishi tahlil qilingan. Ekstraksiya jarayonida moddalarning bir fazadan ikkinchi fazaga o‘tishi kontakt vaqtiga bevosita bog‘liq bo‘lib, uni oshirish jarayon samaradorligini sezilarli darajada yaxshilaydi. Tadqiqotda barbotajli ekstraktorlarda fazalarning o‘zaro ta’siri, massa almashinuv jarayonlari va gidrodinamik holatlar o‘rganildi. Olingan natijalarga ko‘ra, kontakt vaqtni oshirish orqali ekstraksiya samaradorligini oshirish, energiya sarfini kamaytirish va metalllarni ajratib olish darajasini yaxshilash mumkinligi asoslandi.