ISSIQLIK ELEKTR STANSIYASI TUTUN TORTUVCHISINI TA’MIRLASH VA QAYTA TIKLASH TEXNOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH - Yuldashev Bekzod Baxramovich; Kenjayev To‘ymurod Nematulla o‘g‘li; Xurramov Abdulla Oʻrol oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya Ushbu ishda energetika sanoatida qo‘llaniladigan tutun so‘rgichlar ishchi parraklarining gaz-abraziv yeyilish jarayonlari tadqiq etilgan. Eksperimental va nazariy tadqiqotlar asosida yeyilish intensivligiga ta’sir qiluvchi asosiy omillar, jumladan abraziv zarrachalarning tezligi, o‘lchami va shakli, ularning sirtga urilish burchagi, shuningdek, materialning mexanik xususiyatlari va foydalanish sharoitlari aniqlandi. Aniqlanishicha, maksimal yeyilish bir vaqtning o‘zida mikrokesish va plastik deformatsiya mexanizmlari amalga oshirilganda, zarba burchaklari 30-60° bo‘lganda kuzatiladi. Yeyilish murakkab ko‘p omilli xususiyatga ega bo‘lib, abraziv yemirilish, oksidlanish va zarba yuklamalarining birgalikdagi ta’siri bilan kechishi ko‘rsatilgan. Kuraklarning yeyilishga chidamliligini oshirishning samarali yo‘llari, jumladan himoya qoplamalari, kompozitsion materiallar va tiklash texnologiyalarini qo‘llash taklif etilgan. Olingan natijalar energetika uskunalarining ishonchliligi va chidamliligini oshirishda qo‘llanilishi mumkin.