ABSTRAKTSIYA SAN’ATNING NAZARIY ASOSLARI - Xudayberdiyeva Kamola Furqatjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XX asr tasviriy sanʼatidagi eng muhim va munozarali yoʻnalishlardan biri abstrakt sanʼatning nazariy asoslari tahlil qilinadi. Abstraksionizmning falsafiy ildizlari, uning vujudga kelishiga sabab boʻlgan ijtimoiy- tarixiy omillar, asosiy nazariy tamoyillari va estetik qarashlari yoritiladi. Maqolada V. Kandinskiy, K. Malevich, P. Mondrian kabi asoschilarning badiiy konsepsiyalari, abstrakt sanʼatning lirik va geometrik yoʻnalishlari, shuningdek, uning Oʻzbekiston tasviriy sanʼatida tutgan oʻrni haqida soʻz yuritiladi.