TIBBIYOTDA INSONPARVARLIK FALSAFASI - Kurbanova Xadicha Nodirovna; Umarova Farida Saidikramovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Tibbiyot insoniyat sivilizatsiyasining eng qadimgi va eng mas’uliyatli sohalaridan biri hisoblanadi. Uning rivojlanish tarixi davomida ikki muhim tamal toshi o‘zgarmas bo‘lib qolgan: ilmiy bilim va insonparvarlik. Ilmiy- texnik taraqqiyot kasalliklarni davolashning yangi usullarini yaratishda muhim rol o‘ynasa, insonparvarlik falsafasi tibbiyotning asl mag‘zini – bemor shaxsining qadr- qimmati, uning azoblarini yengillash va hayot sifatini saqlashni ta’minlaydi. Ushbu maqolada tibbiyotdagi insonparvarlik falsafasining falsafiy ildizlari, asosiy tamoyillari va zamonaviy klinik amaliyotdagi dolzarb masalalari tahlil qilinadi.