O’SMIRLIK DAVRIDA YUZAGA KELADIGAN PSIXOLOGIK QIYINCHILIKLAR - Ergasheva Muqaddas; Muhammadov Mirkomil (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Maqolada o’smirlik davrida o’zini o’zi anglashning yangi darajasini shakllantirish tahlil qilinadi. O’smirlarni o’ziga xos ijtimoiy-psixologik va demografik guruh sifatida tavsiflash mumkin, ular o’ziga xos me’yorlar, munosabatlar, o’ziga xos o’smirlik subkulturasini tashkil etuvchi xatti-harakatlarning o’ziga xos shakllariga ega. Har doim kattalar uchun tushunarli bo’lmagan o’smirning murakkab dunyosi har kuni qo’llab-quvvatlash va sozlashni talab qiladi. Shu sababli, o’smirlar bilan ishlashda ularga ko’pincha yangi me’yor va qoidalarni o’zlashtirishda yordam berishni taklif qilish kerak, shunda keyinchalik xatolarni tuzatmaslik uchun uzoq va charchagan yo’l kerak bo’ladi. Aqliy qobiliyat va funktsiyalar rivojlanishining sezgir va tanqidiy davrlarini bilish inson rivojlanishining borishini yaxshiroq tushunishga va kechikishni o’z vaqtida tashxislash va tuzatishga imkon beradi.