QONUN IJODKORLIGI JARAYONIDA FUQAROLIK JAMIYATI INSTITUTLARI ISHTIROKINING HUQUQIY ASOSLARI - Rahmatullayeva Elinora Otabek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qonun ijodkorligi jarayonida fuqarolik jamiyati institutlari ishtirokining huquqiy asoslari koʻp qatlamli tahlil usuli orqali oʻrganiladi. Konstitutsiyaviy poydevor, qonunchilik normalari va dasturiy hujjatlar tizimi tahlil qilinib, amaldagi mexanizmlarning kuchli va zaif tomonlari aniqlanadi. Jamoatchilik muhokamasi, ekspertiza hamda elektron platformalar orqali amalga oshiriladigan ishtirok shakllari Xabermasning deliberativ demokratiya konsepsiyasi va Arnsteinning ishtiroq zinapoyasi nazariyasi asosida baholanadi. Xorijiy tajriba bilan qiyosiy tahlil oʻtkazilib, normativ-amaliy tafovutni kamaytirish boʻyiĎda ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqiladi.