BANKLARDA ICHKI NAZORAT TIZIMINI RAQAMLASHTIRISH VA KIBERXAVFSIZLIKNI TA’MINLASH - Esanov Oybek Madatovich; Madaminova Zebo Hamro qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada naqdsiz hisob-kitob tizimlarini rivojlantirish jarayonlari va FinTech texnologiyalarining zamonaviy moliyaviy tizimdagi o‘rni tahlil qilinadi. Global raqamli iqtisodiyot sharoitida an’anaviy pul muomalasidan elektron to‘lov tizimlariga o‘tish tendensiyasi tobora kuchayib bormoqda. Maqolada bank tizimlarida raqamli transformatsiya, mobil to‘lovlar, internet-banking, elektron hamyonlar va blokcheyn texnologiyalarining amaliy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, FinTech yechimlarining moliyaviy xizmatlar samaradorligini oshirish, operatsion xarajatlarni kamaytirish va moliyaviy inklyuziyani kengaytirishdagi roli ko‘rib chiqiladi. O‘zbekiston sharoitida naqdsiz iqtisodiyotga o‘tish jarayonlari, raqamli bank xizmatlarining rivojlanishi hamda davlat siyosatining bu yo‘nalishdagi islohotlari tahlil etiladi. Maqola natijalari shuni ko‘rsatadiki, FinTech texnologiyalarini keng joriy etish iqtisodiyotning shaffofligini oshiradi, to‘lov tizimlarining tezkorligi va xavfsizligini ta’minlaydi hamda raqamli iqtisodiyotning barqaror rivojlanishiga xizmat qiladi.