XOTIRANING NEYROFIZIOLOGIK ASOSLARI VA BIOKIMYOVIY NAZARIYALAR - Toshpo’latov Ibrohimjon Ikromjonovich; Xurkinova Durdona Baxtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xotira jarayonining neyrofiziologik asoslari va biokimyoviy mexanizmlarichuqur tahlil qilinadi.Xotiraning shakllanishi,saqlanishi, saqlanishi va qayta tiklanishida ishtirok etadigan miya tuzilmalari ,neyronlar o’zaro aloqasi,sinaptiklik plastiklik hamda neyromediator tizimning ro’li yoritilgan.Shuningdek,uzoq mudatli xotira hosi bo’lishida oqsil sintezigeneti regulyatsiy va molukulyar jarayonlarning ahamiyati ko’rib chiqiladi.Zamonaviy neyropsixologiya va neyrobiologiya yutuqlari asosida xotira mexanizmlariga doir ilmiy qarashlar umumlashtiriladi.