PSIXOLOGIK TADQIQOTLARDA IJTIMOIY ROLLAR MUAMMOSINING YORITILISHI - G’ulomxo’jeyava Maxbuba Raxmatilla qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada psixologik tadqiqotlarda ijtimoiy rollar muammosining yoritilishi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda ijtimoiy rol tushunchasining mohiyati, uning shaxs psixikasi, xulq-atvori hamda ijtimoiylashuv jarayonidagi o‘rni turli psixologik yondashuvlar asosida ochib beriladi. Ijtimoiy rollarning shakllanishi va rivojlanishi shaxsning ijtimoiy muhit bilan o‘zaro ta’siri natijasida yuzaga kelishi, ularning ichkilashtirilishi va ong tizimiga singishi ilmiy asosda izohlanadi . Shuningdek, tezisda ijtimoiy rollarning shaxs faoliyati, motivatsiyasi va identitet shakllanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Rol kutilmalari, rol differensiasiyasi hamda rolning individual psixologik mazmuni yoritilib, ijtimoiy rollarning subyektiv va obyektiv jihatlari ochib beriladi. Ijtimoiy rollar tizimida yuzaga keladigan rol konflikti va rol zo‘riqishi kabi hodisalarning shaxs psixologik holatiga ta’siri ham alohida ko‘rib chiqiladi .