JAMGʻARMANING MOHIYATI VA AHAMIYATI - Raxmonova Nilufar Xolmirzayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada jamgʻarmaning iqtisodiy mohiyati, ijtimoiy vazifalari, moliyaviy barqarorlikni taʼminlashdagi oʻrni va zamonaviy rivojlanish sharoitidagi amaliy ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Jamgʻarma tushunchasi keng maʼnoda maʼlum maqsad uchun toʻplangan moliyaviy resurslar, tor maʼnoda esa davlat, korxona, tashkilot yoki fuqaro tomonidan kelajak ehtiyojlarini qoplash, investitsion loyihalarni moliyalashtirish, ijtimoiy himoyani kuchaytirish va iqtisodiy xatarlarni kamaytirish uchun shakllantiriladigan pul mablagʻlari majmuasi sifatida talqin etiladi. Mavzuning dolzarbligi Oʻzbekistonda budjet tizimi, davlat maqsadli jamgʻarmalari, pensiya taʼminoti, tadbirkorlikni qoʻllab-quvvatlash, kambagʻallikni qisqartirish va investitsion faollikni oshirish bilan bogʻliq islohotlar jarayonida yanada kuchaymoqda. Jamgʻarmalar iqtisodiyotda resurslarni qayta taqsimlash, ustuvor yoʻnalishlarni moliyalashtirish, aholining zaif qatlamlarini qoʻllab-quvvatlash, makroiqtisodiy muvozanatni saqlash va uzoq muddatli rivojlanish strategiyalarini amalga oshirishga xizmat qiladi. Maqolada Oʻzbekiston