ISSIQLIK TENGLAMASINI OʻZGARUVCHILARGA AJRATISH USULI - Jo’rayeva Feruza Baxtiyor qizi; Amirqulova O‘g‘iloy G‘olib qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya: Maqola issiqlik tenglamasini (issiqlik o‘tkazuvchanlik tenglamasi) o‘zgaruvchilarga ajratish usuli (Furye usuli yoki separation of variables) yordamida yechishga bag‘ishlangan. Ushbu usul bir o‘lchovli va ko‘p o‘lchovli issiqlik tarqalish masalalarini, shu jumladan chegaraviy va boshlang‘ich shartlarni hisobga olgan holda, analitik yechish imkonini beradi. Maqolada usulning nazariy asoslari, o‘zgaruvchilarni ajratish jarayoni, oddiy differensial tenglamalarga olib kelish, eigenvalue muammolari va umumiy yechimni superpozitsiya orqali qurish bosqichma-bosqich ko‘rib chiqiladi. Amaliy misollar (masalan, cheklangan sterjen yoki plastina uchun) va natijalarning fizik ma’nosi tahlil qilinadi. Ushbu yondashuv matematik fizika, muhandislik va issiqlik texnikasi sohasidagi muammolarni hal etishda muhim ahamiyatga ega.