BACHADON BO’YNI SARATONINI ERTA TASHXISLASHDA UTT VA MRT NING AHAMIYATI - Shakirova Lobar Mavlon qizi; Oripova Sevinch A’zamjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bachadon bo’yni saratonini erta tashxislashda ultratovush tekshiruvi (UTT) va magnit-rezonans tomografiya (MRT) usullarining diagnostik ahamiyati o’rganildi [2,6,8]. Tadqiqotning maqsadi- kasallikni erta aniqlashda ushbu tasviriy diagnostika usullarining imkoniyatlarini baholashdan iborat [1,3]. Maqolada UTT va MRT usullarining sezgirligi, aniqligi hamda klinik qo’llanilish xususiyatlari tahlil qilindi [4,6]. Olingan natijalarga ko’ra UTT dastlabki skrining bosqichida qulay va arzon usul sifatida samarali bo’lsa [6], MRT esa o’smalarning tarqalish darajasini aniqlashda yuqori aniqlikka ega ekanligi aniqlandi [8]. Xulosa qilib aytganda, ushbu ikki usulni kompleks qo’llash bachadon bo’yni saratonini erta bosqichda aniqlash va davolash samaradorligini oshirishga xizmat qiladi [1,3,8].