TRAVMATOLOGIK OPERATSIYALARDAN KEYINGI BEMORLARNI REABILITATSIYA QILISHNING BOSQICHMA-BOSQICH TIZIMI - Turayeva Dono Vaxidovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT Travmatologik operatsiyalar, masalan, yirik suyak sinishlari, bo‘g‘imlarni almashtirish yoki umurtqa pog‘onasidagi jarrohlik aralashuvlardan so‘ng bemorlarning funktsional holatini tiklash murakkab va ko‘p bosqichli jarayondir. Ushbu maqolada travmatologik operatsiyalardan keyingi bemorlarni reabilitatsiya qilishning bosqichma-bosqich tizimi klinik va ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Maqolaning asosiy maqsadi reabilitatsiyaning erta statsionar, keyingi statsionar, ambulator va uzoq muddatli kuzatuv bosqichlarining o‘ziga xos vazifalari, usullari va samaradorlik mezonlarini tizimlashtirishdan iborat. Tadqiqotda fizioterapiya, kineziterapiya, ergoterapiya, psixologik qo‘llab-quvvatlash va farmakologik aralashuvlarning integratsiyalashgan yondashuvi asosida bosqichli reabilitatsiya algoritmi taklif qilinadi. Adabiyotlar tahlili shuni ko‘rsatadiki, bosqichma-bosqich tizim bemorlarning operatsiyadan keyingi asoratlar darajasini kamaytiradi, kasalxonada yotish muddatini qisqartiradi va hayot sifatini sezilarli yaxshilaydi [Klaber va boshq., 2018, 215-bet]. Natijalar klinik sinovlar va retrospektiv kuzatuvlar asosida asoslangan bo‘lib, reabilitatsiyaning har bir bosqichi uchun aniq protokollar ishlab chiqilgan. Xulosa qilib aytganda, travmatologik operatsiyalardan keyingi bosqichma-bosqich reabilitatsiya tizimi funktsional tiklanishni tezlashtiradi, nogironlik darajasini pasaytiradi va bemorlarning jamiyatga qayta integratsiyasini ta’minlaydi.