MILLIY EKOLOGIK SIYOSATNI AMALGA OSHIRISH MEXANIZMLARINING HUQUQIY TAHLILI VA SAMARADORLIK KO’RSATKICHLARI - Mustafayev Abbos Odil o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy ishda Oʻzbekiston Respublikasida ekologik siyosatning shakllanishi, uning huquqiy asoslari hamda zamonaviy rivojlanish bosqichlari tizimli ravishda tahlil etiladi. Tadqiqot davomida milliy qonunchilik bazasi, amaldagi institutsional mexanizmlar va xalqaro tajriba o‘rganilib, ekologik siyosat samaradorligini oshirishga to‘sqinlik qilayotgan omillar aniqlangan. Shuningdek, ekologik boshqaruvni takomillashtirish, huquqiy mexanizmlarni modernizatsiya qilish va raqamli texnologiyalarni joriy etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan. Ushbu maqolada O’zbekiston Respublikasida milliy ekologik siyosatni amalga oshirishning huquqiy mexanizmlari tahlil etiladi. Ekologik qonunchilik tizimi, ijro etuvchi organlarning vakolatlari, jamoatchilik nazorati va samaradorlik baholash usullari ko’rib chiqiladi. Tadqiqot davomida milliy va xalqaro huquqiy tajribalar qiyosiy tahlil usulida o’rganilgan bo’lib, ekologik siyosatning amaldagi holati, muammolari va uni takomillashtirish bo’yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.