MAKTAB PSIXOLOGINING ASOSIY VAZIFALARI: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA AMALIY AHAMIYATI - Boymatova Guljaxon Ikromjonovna; Axunova Karima Xabibilayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada zamonaviy ta’lim tizimida maktab psixologining o‘rni va uning zimmasidagi asosiy vazifalar ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilingan. Bugungi kunda o‘quvchilarning intellektual va emotsional rivojlanishini ta’minlashda psixologik xizmatning ahamiyati har qachongidan ham yuqori hisoblanadi. Maqolada psixologik diagnostika, korreksion ishlar va profilaktik tadbirlarning mazmun-mohiyati atroflicha yoritib berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarni kasb-hunarga yo‘naltirish va ularning ijtimoiy moslashuv jarayonlarini yengillashtirishda psixologning o‘rni tahlil etilgan. Ota-onalar va pedagoglar jamoasi bilan hamkorlik qilishning psixologik mexanizmlari ham maqolaning muhim qismini tashkil etadi. Maktabdagi sog‘lom ruhiy muhitni shakllantirishda konfliktlarni boshqarish va nizoli vaziyatlarni bartaraf etish usullari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, maqolada deviant xulq-atvorga ega o‘quvchilar bilan ishlashning o‘ziga xos xususiyatlari dalillangan. Xulosa qismida maktab psixologik xizmatini takomillashtirish bo‘yicha aniq taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.