O‘QUVCHILARDA UCHRAYDIGAN PSIXOLOGIK OG‘ISHLAR: SABABLARI, SHAKLLARI VA ULARNI BARTARAF ETISHNING AMALIY YO‘LLARI - Qodirova Feruza Oribjonovna; Rejabboyeva Gulnoza Bahromjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Bugungi kunda o‘quvchilar o‘rtasida turli xil psixologik og‘ishlarning yuzaga kelishi ta’lim tizimidagi dolzarb masalalardan biri bo‘lib qolmoqda. Ushbu maqolada maktab o‘quvchilarida kuzatiladigan xulq-atvor va emotsional holatlardagi og‘ishlarning ilmiy-nazariy asoslari tahlil qilingan. Shaxs rivojlanishidagi ushbu nomutanosibliklarning ijtimoiy, pedagogik hamda biologik sabablari batafsil yoritib berilgan. Ayniqsa, o‘smirlik davridagi fiziologik va ruhiy o‘zgarishlarning og‘ishlarga ta’sir ko‘rsatish mexanizmlari o‘rganilgan. Maqolada deviant xulq-atvor, agressiya, yolg‘izlikka moyillik va kiberqaramlik kabi muammolarning o‘ziga xos xususiyatlari dalillangan. Maktab psixologlarining ushbu og‘ishlarni erta aniqlash va ularni korreksiya qilishdagi o‘rni va ahamiyati ko‘rsatilgan. Oila muhitining bola ruhiyatidagi o‘rni hamda ota-onalarning psixologik savodxonligini oshirish masalalari tahlil etilgan. Xulosa qismida o‘quvchilardagi psixologik og‘ishlarning oldini olishga qaratilgan amaliy takliflar va metodik tavsiyalar ilgari surilgan.