IJTIMOIY TARMOQLARNING O‘QUVCHILAR PSIXIKASIGA SALBIY TA’SIRI: MUAMMONING PSIXOLOGIK TAHLILI VA YECHIMLARI - Oripova Madinabonu Xamidovna; Mansurova Fotima G‘iyozovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada axborotlashgan jamiyat sharoitida ijtimoiy tarmoqlarning maktab o‘quvchilari ruhiyatiga ko‘rsatayotgan salbiy oqibatlari atroflicha tahlil qilingan. Bugungi kunda o‘smirlarning virtual dunyoga bog‘lanib qolishi ularning ijtimoiy moslashuvi va shaxsiy rivojlanishiga jiddiy xavf tug‘dirmoqda. Maqolada ijtimoiy tarmoqlardagi doimiy faollik natijasida o‘quvchilarda yuzaga keladigan "dofamin qaramligi" va uning ruhiy bosqichlari yoritilgan. Tadqiqot davomida o‘quvchilar o‘rtasida o‘ziga bo‘lgan ishonchning pasayishi va "ijtimoiy solishtirish" sindromining o‘zaro aloqadorligi ilmiy asoslab berilgan. Shuningdek, kiberbulling va uning o‘smirlar ruhiyatidagi chuqur depressiv holatlarga sabab bo‘lishi masalalari Buxoro tumani maktablari misolida ko‘rib chiqilgan. Virtual muloqotning real munosabatlardan ustun qo‘yilishi natijasida yuzaga keladigan ijtimoiy izolyatsiya muammolari tahlil etilgan. Maqolada o‘quvchilarda axborot filtrlarini shakllantirish va "raqamli gigiyena" qoidalariga amal qilishning psixologik mexanizmlari taklif etilgan. Xulosa qismida ota-onalar va pedagoglar uchun o‘quvchilarni internet qaramligidan asrash bo‘yicha amaliy metodik tavsiyalar bayon qilingan.