MIKROKONTROLLER YORDAMIDA ENERGIYA TEJAMKOR VENTILYATSIYA TIZIMINI BOSHQARISH - Kurbonov Shaxzod Mustanovich; Joniqulov Abror Jabborqul o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy ishda mikrokontrollerlar (masalan, Arduino yoki ESP32 platformalari) asosida aqlli, energiya tejamkor ventilyatsiya tizimini loyihalash va boshqarish masalalari atroflicha o‘rganiladi. Zamonaviy binolarda ichki havo sifati va energiya samaradorligini optimallashtirish dolzarb muammo bo‘lib qolmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi — tashqi muhit sharoitlariga (harorat, namlik) va ichki havo parametrlariga (karbonat angidrid – CO 2 konsentratsiyasi, VOC) avtomatik moslasha oladigan, an’anaviy tizimlarga nisbatan elektr energiyasini sezilarli darajada tejaydigan boshqaruv algoritmini yaratishdir. Loyiha doirasida turli xil sensorlardan (MQ-135, DHT22, GP2Y10 ) olingan ma’lumotlarni real vaqt rejimida qayta ishlash, ventilyator tezligini PWM (Pulse-Width Modulation) orqali dinamik sozlash va tizim holatini masofadan monitoring qilish uchun moslashtirilgan dasturiy ta’minot ishlab chiqiladi.