ALEKSANDR FAYNBERG ASARLARIDA URUSH VA TINCHLIK - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:XX asrda butun dunyodagi ko’pchilik ijodkorlar insoniyat boshiga ayovsiz musibatlarni solgan urush mazusida o’z asarlarni yaratdilar.Yurtimizda ham ko’plab milliy,urush paytida evakuvaysiya qilgan,o’zga millat vakili bo’lsa-da O’zbekistonda tug’ilgan ijodkorlar o’z asarlarida shu mavzuni ko’tarib chiqdilar.Mana shunday ijodkorlardan biri Aleksandr Arkadevich Faynberg bo’lib, u shoir,dramaturg,tarjimon hamda ssenariynavis sifatida adabiyotimizdan munosib o’rin egallagan.Faynberg ijodiyotida urush va tinchlik mavzusi alohida ahamiyat kasb etadi.Urush insoniyatning fojiasi,tinchlik esa insoniyatning eng bebaho ne’mati ekani tasvirlanadi.Shoirning she’rlar,nasriy va dramatik asarlarida bu mavzu chuqur badiiy tahlil etiladi.