ISHEMIK YURAK KASALLIKLARI (STENOKARDIYA, INFARKT) PATOGENEZINI CHUQUR TAHLIL QILISH - Kamoliddinov Dilshodjon Xusniddin o’g’li; Tojmirzayev Nodirbek Ravshanbek o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ishemik yurak kasalliklari (IYuK) – kardiologiyaning eng muhim va dolzarb muammolaridan biri bo‘lib, dunyo miqyosida nogironlik va o‘limning asosiy sabablaridan sanaladi. Ushbu maqolada IYuKning asosiy klinik shakllari – stenokardiya va miokard infarkti patogenezining chuqur tahlili yoritiladi. Kasallik rivojlanishida ateroskleroz, koronar qon oqimining buzilishi, endotelial disfunksiya, trombotsitlarning faollashuvi, gipoksiya va oksidlovchi stressning o‘zaro murakkab aloqalari ko‘rib chiqiladi. Miokard hujayralarida yuzaga keladigan metabolik, ion almashinuvi va biokimyoviy o‘zgarishlarning mexanizmlari keng tahlil qilinadi. Shuningdek, yallig‘lanish mediatorlari, sitokinlar va erkin radikallarning yurak mushagi shikastlanishidagi roli ilmiy nuqtai nazardan asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari ishemik yurak kasalliklarining rivojlanish mexanizmlarini yanada chuqur anglash, ularni samarali diagnostika qilish hamda zamonaviy davolash usullarini takomillashtirish uchun muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.