“EXPLAINABLE AI (TUSHUNTIRIB BERUVCHI SUN’IY INTELLEKT )” - Quvvatova Sanobar Gulbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: ushbu maqolada sun’iy intellect tizimlari tobora ko’proq hayotimizga kirib kelayotgani sari ularning qanday qaror chiqarishini bilish muhim ahamiyatga ega bo’lmoqda. Shu bois tushuntirish imkoniyatiga ega bo’lgan sun’iy intellekt-Explainable AI (XAI) yo’nalishi shakllanmoqda. Ushbu yondashuv foydalanuvchi uchun aniqroq tushuncha yaratadi, shaffoflikni ta’minlaydi va oshiradi. Maqolada XAI tushunchasi, uning qo’llanish sohalari va kelajakdagi imkoniyatlari yoritiladi.