NAFAS OLISH SISTEMASI (SYSTEMA RESPIRATORIUM) - Shavkatbekova Durdona Sharifjon qizi.; Xodjaeva Muqadasxon Sati-Maxamatovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada nafas olish sistemasining tuzilishi, gistologik xususiyatlari hamda funksional ahamiyati haqida so‘z yuritiladi. Nafas olish tizimi organizm bilan tashqi muhit o‘rtasida gaz almashinuvini ta’minlovchi asosiy tizimlardan biri bo‘lib, u burun bo‘shlig‘i, hiqildoq, traxeya, bronxlar va alveolalardan tashkil topgan. Maqolada ushbu a’zolarning mikroskopik tuzilishi, epiteliy turlari, tog‘ay va mushak elementlarining shakllanishi, shuningdek o‘pka va plevraning gistologik tuzilmasi tahlil qilinadi. Nafas olish a’zolarining embrional rivojlanish jarayoni, ularning himoya va gaz almashinishdagi o‘rni ham yoritilgan.