ХЎЖАЛИК ИЧКИ КАНАЛЛАРДА СУВ РЕСУРСЛАРИДАН ФОЙДАЛАНИШ САМАРАДОРЛИГИНИ ОШИРИШНИНГ ТЕХНОЛОГИК УСУЛЛАРИ - Солижонов Муслимбек Вохиджон ўғли; Шукурова Гузал Бобоқуловна; Уралова Чарос Ғанишер қизи; Хидирова Мохира Хушвақтовна (TADQIQOTLAR, 2025)
Сув бебаҳо табиий бойлик, сув тақчил минтақада жойлашган Ўзбекистон Республикаси учун эса cyв ўта муҳум аҳамият касб этади. Ўзбекистон Марказий Осиё минтақасидаги сув ресурслари тақчил ҳисобланган мамлакатлардан ҳисобланиб, мавжуд сув ресурслари иқтисодиёт тармоқларида деярли тўлиқ ўзлаштирилган. Бу ўз навбатида мамлакатимизда суғорма деҳқончилик республика аҳолисининг ижтимоий-иқтисодий ривожланиши ҳолатини белгиловчи асосий фактори бўлганлиги туфайли гидромелиоратив тизимларнинг ишончлилиги, суғориш техникаси ва технологияларининг самарали қўлланилиши муҳим аҳамиятга эга. Ҳозирги кунда ирригация тизимларини такомиллаштириш, қишлоқ хўжалиги экинларини суғоришда турли сув тежамкор технологияларни кенг жорий қилинишига қарамасдан соҳада ечилмаган масалалар мавжуд. Бу эса ўз навбатида ирригация тизимларида, айниқса унинг қуйи босқичи-сув истемолчилари уюшмалари (СИУ) га таълуқли қисмида юқори миқдордаги беҳуда сув сарфи мавжудлиги ушбу масалага доир илмий тадқиқот ўтказишни тақоза этди. Тадқиқот натижасида олинган натижалар ушбу мақолани тайёрлашда асос бўлди.