CHARLES DIKKENSNING “OLIVER TWIST” ASARIDA INSONIYLIK KONSEPTINING LEKSIK-SEMANTIK TATQIQI - Gulmira Ahmadjonova Anvarjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqotda Ch. Dikkensning “Oliver Twist” asarida “insoniylik” konsepti leksik-semantik jihatdan tahlil qilindi. Tadqiqotda konseptual tahlil, semantik maydonlar nazariyasi va ma’no tarmoqlari usullaridan foydalanildi. Asarda insoniylik tushunchasi mehr-shafqat, halollik, ezgulik va adolat g‘oyalari orqali ifodalangan. Shuningdek, insoniylikka zid bo‘lgan shafqatsizlik, kambag‘allik va jamiyatdagi adolatsizlik holatlari leksik birliklar orqali yoritilgan. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, Dikkens “Oliver Twist” orqali insoniy fazilatlarni ulug‘lash va ijtimoiy tengsizlikka qarshi chiqishni maqsad qilgan.