MIKROPLASTIKLAR VA ULARNING OZIQ-OVQAT ZANJIRI ORQALI INSON ORGANIZMIGA KIRIB BORISHINING TOKSIKOLOGIK XAVFLARI - F.H.Tojiboyeva; M.D.Ashurova; Sh.M.Turdiyev (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada mikroplastiklar 5 mm dan kichik plastik zarrachalari oziq-ovqat zanjiri orqali inson organizmiga kirib borishi va keltirib chiqaradigan toksikologik xavflari tahlil qilinadi. Okean va tuproqdagi mikroplastiklar baliq, dengiz mahsulotlari, ichimlik suvi va havo orqali insonga o’tishi ilmiy dalillar asosida yoritiladi. Organizmda to’planish, endokrin buzilishlar, oksidativ stresss va immunotoksik ta’sirlar zamonaviy tadqiqotlar natijalariga asoslanib bayon etiladi. Profilaktika va nazorat chora-tadbirlari muhokama qilinadi.