POLIMER IDISHLARDA UZOQ VAQT SAQLANGAN ICHIMLIK SUVINING MIKROBIOLOGIK XAVFSIZLIGI VA BIOFILM SHAKLLANISH XAVFINI BAHOLASH - F.H.Tojiboyeva; M.D.Ashurova; Sh.M.Turdiyev (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotda polimer idishlarda (PET, polipropilen, polietilen) uzoq muddat saqlangan ichimlik suvining mikrobiologik xavfsizligi va biofilm shakllanish xavfi baholandi. Tadqiqot doirasida Farg‘ona viloyati sharoitida 120 ta suv namunasi 30, 60 va 90 kun davomida saqlanib, mikrobiologik tahlil qilindi. MAFAn, umumiy koliform bakteriyalar, Pseudomonas aeruginosa hamda biofilm hosil bo‘lish ko‘rsatkichlari aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, 60 kundan keyin mikrobiologik ko‘rsatkichlar me’yoriy darajadan 4,2 martagacha oshgan. Biofilm shakllanishi PET idishlarda polipropilen idishlarga nisbatan 1,8 marta yuqori bo‘ldi. Olingan natijalar asosida ichimlik suvini polimer idishlarda saqlash muddatlarini cheklash zarurligi asoslab berildi.