KO‘P QAVATLI BINOLARDA QUTQARUV ISHLARINI OLIB BORUVCHI BO‘LINMALAR UCHUN MAXSUS KUCH-CHIDAMLILIK MASHQLARI MAJMUASINI TAKOMILLASHTIRISH - G‘afurov Abdunosir Abdurasulovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ko‘p qavatli binolarda qutqaruv ishlarini olib boruvchi bo‘linmalar xodimlarida maxsus kuch-chidamlilik sifatlarini rivojlantirishga qaratilgan mashqlar majmuasini takomillashtirish masalalari yoritildi. Tadqiqotda xizmat-amaliy faoliyat sharoitiga yaqinlashtirilgan zinapoyadan ko‘tarilish, yuk bilan harakatlanish, jabrlanuvchini ko‘chirish, himoya kiyimi va jihozlar bilan bajariladigan aylana mashqlar, statik-dinamik kuch mashqlari hamda intervalli usullar qo‘llandi. 8 haftalik tajriba natijalari taklif etilgan mashqlar majmuasi qutqaruvchilarning funksional tayyorgarligi, ish qobiliyati va maxsus kuch-chidamlilik ko‘rsatkichlarini oshirishda samarali ekanini ko‘rsatdi.