MAGNIZOFERRIT MINERALIDA ALMASHINUV O‘ZARO TA’SIRINI HISOBLASH - Murodov Lazizbek Nabillo o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tezisda magnizoferrit mineralida almashinish (exchange) o‘zaro ta’sirini hisoblashning kvant-mexanik asoslari o‘rganilgan. Ferrimagnetik xossalar A va B subpanjaralar orasidagi Heisenberg almashinish modeli orqali tahlil qilinadi. Almashinish integrali, koordinatsion son va inversiya darajasi kabi parametrlarning magnit tartiblanishga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Natijalar magnizoferritning umumiy magnitlanishi va Kyuri haroratini belgilovchi asosiy mexanizm A–B subpanjaralar orasidagi kuchli almashinish o‘zaro ta’siri ekanligini ko‘rsatadi.