NURIDDIN EGAMOV IJODIDA UNDALMALARNING QO‘LLANILISHI VA ULARNING POETIK AHAMIYATI - Raxmatova Shoxida Turaqulovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Nuriddin Egamov ijodida undalmalarning qo‘llanishi va ularning lingvopoetik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda undalmalarning sintaktik, semantik va stilistik xususiyatlari yoritilib, ularning badiiy matndagi emotsional-ekspressiv hamda kommunikativ funksiyalari ochib beriladi. Shoir she’rlarida uchraydigan shaxs oti asosidagi undalmalar (ona, ota, do‘stim, qadrdon) va jonsiz narsa-hodisa hamda mavhum tushunchalarga qaratilgan undalmalar (bog‘im, eh hayot, kitob) lingvopoetik jihatdan tahlil qilinadi. Tahlil natijasida undalmalarning lirik qahramonning ichki kechinmalarini ifodalash, personifikatsiya vositasida obrazlilikni kuchaytirish hamda ijtimoiy-falsafiy mazmunni ochib berishdagi o‘rni asoslanadi. Maqolada undalmalarning zamonaviy o‘zbek she’riyatida poetik ta’sirchanlikni oshiruvchi muhim vosita ekanligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi.