COMPREHENSIVE ANALYSIS OF REGIONAL VARIETIES OF ENGLISH IN MODERN LEXICOGRAPHY - Ismoilova Sarvara Komiljon qizi; Abdullayeva Manzura Yashinbek qizi; Mardonaqulova Muyassar Anvarovna; Niyozova Gulnoza Ikrom qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya Mazkur ilmiy maqola (mualliflar: Ismoilova Sarvara Komiljon qizi va Abdullayeva Manzura Yashinbek qizi) zamonaviy leksikografiya va ingliz tilining mintaqaviy variantlari o‘rtasidagi murakkab aloqalarni tadqiq etadi. Ingliz tili global muloqot vositasiga aylangan sari, lug‘atshunoslikning an’anaviy vazifasi – tilni qat’iy standartlashtirishdan, "Dunyo ingliz tillari"ni (World Englishes) tavsifiy hujjatlashtirishga o‘zgardi. Maqolada Oxford English Dictionary (OED), Merriam- Webster va Macquarie kabi yirik lug‘atlarning Ichki, Tashqi va Kengayib borayotgan halqa mamlakatlariga xos mintaqaviy so‘zlar, o‘zlashmalar va dialektal o‘ziga xosliklarni lug‘atlarga kiritish metodologiyasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda leksikograflarning mintaqaviy o‘zlikni tan olishdagi roli hamda raqamli korpus va sun’iy intellektning til hujjatshunosligi kelajagiga ta’siri yoritilgan.