BOSHLANG’ICH SINFDA HARAKATGA DOIR MASALALAR USTIDA ISHLASH METODIKASI - Qayumova Gavhar Abdushukurovna; Norbòtayeva Marjona Gʻolib qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada boshlang’ich sinf matematika darslarida harakatga doir masalalarni o‘qitish metodikasi yoritilgan. Harakat masalalarining o‘quvchilarda mantiqiy tafakkur, tahlil qilish, taqqoslash va amaliy vaziyatlarni modellashtirish ko‘nikmalarini shakllantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Maqolada harakatning asosiy turlari - to‘g‘ri chiziqli tekis harakat, qarama-qarshi va bir tomonga yo‘nalgan harakat, quvishish va yetib olish masalalarini bosqichma- bosqich o‘rgatish bo‘yicha metodik tavsiyalar berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning yosh xususiyatlariga mos mashq turlari, grafik tasvirlardan foydalanish, jadval tuzish, formulalarni oson anglashga yo‘naltirilgan interfaol usullar taqdim etiladi. Tadqiqot natijalari harakatga doir masalalarni o‘qitish jarayonida o‘quvchilarning hisoblash malakasi, mantiqiy fikrlash qobiliyati va mustaqil ishlash ko‘nikmalari sezilarli darajada rivojlanishini ko‘rsatadi.