MOTIVATSIYA VA MUVAFFAQIYATGA ERISHISH PSIXOLOGIYASI - EGAMBERDIYEV FARHOD TUXTAYEVICH; NORBÒTAYEVA MARJONA G'OLIB QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada motivatsiya tushunchasi, uning inson hayotidagi o‘rni hamda muvaffaqiyatga erishish jarayonidagi psixologik omillar keng yoritib beriladi. Motivatsiya inson faoliyatini harakatga keltiruvchi ichki kuch sifatida qaraladi va u shaxsning maqsad sari intilishida muhim rol o‘ynaydi. Maqolada motivatsiyaning ichki va tashqi turlari, shaxsning o‘z oldiga maqsad qo‘yishi, qat’iyatlilik, sabr-toqat hamda o‘ziga bo‘lgan ishonch kabi psixologik omillarning muvaffaqiyatga ta’siri tahlil qilinadi.Shuningdek, motivatsiyaning shaxs rivojlanishidagi o‘rni, insonning o‘z imkoniyatlarini anglab yetishi, qiyinchiliklarga bardosh berishi hamda o‘z oldiga qo‘ygan maqsadlariga erishish jarayonida motivatsiyaning qanday ahamiyatga ega ekani haqida fikr yuritiladi. Maqolada motivatsiya yordamida inson o‘z salohiyatini to‘liq namoyon qilishi, mehnat faoliyatida yuqori natijalarga erishishi hamda jamiyat taraqqiyotiga hissa qo‘shishi mumkinligi ta’kidlanadi. Bundan tashqari, maqolada motivatsiya va muvaffaqiyat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, insonning ruhiy holati, ijtimoiy muhit, tarbiya va ta’limning motivatsiya shakllanishiga ta’siri ham ko‘rib chiqiladi.