ADABIY TIL ME’YORLARI VA NUTQ MADANIYATIDA LEKSEMALARNING PARADIGMATIK XUSUSIYATLARI - Yo‘ldoshova Yasmina Xurshid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ishda adabiy til me’yorlarining amal qilishi va nutq madaniyati darajasini yuksaltirishda leksemalarning paradigmatik munosabatlari (sinonimiya, antonimiya, omonimiya va paronimiya) tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — so‘zlarning o‘zaro bog‘liqlik qonuniyatlari nutqning aniqligi, mantiqiyligi va ifodaliligiga qanday ta’sir ko‘rsatishini yoritib berishdan iborat. Matnda leksik sathdagi paradigmatik qatorlarning nutq jarayonidagi variativligi va uslubiy imkoniyatlari o‘rganilgan. Ayniqsa, paronimlar va omonimlarni qo‘llashda yo‘l qo‘yiladigan xatolarning nutq madaniyatiga salbiy ta’siri lingvistik misollar orqali ko‘rsatilgan. Mazkur maqola tilshunos mutaxassislar, filologiya yo‘nalishi talabalari hamda nutqiy mahoratini oshirishni istagan keng kitobxonlar ommasiga mo‘ljallangan bo‘lib, unda so‘z tanlash san’atining nazariy va amaliy asoslari umumlashtirilgan.