NIMA UCHUN KLASSIKA BUGUNGI KUNDA DOLZARB BO‘LIB QOLMOQDA - Vazira Umidovna Sapaeva (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada zamonaviy raqamli davr sharoitida klassik adabiyotning dolzarbligi muammosi ko‘rib chiqiladi. Bu davr axborotni qabul qilish shakllarining o‘zgarishi, vizual kontentning ustunligi va hajmli matnlarni o‘qishga qiziqishning pasayishi bilan tavsiflanadi. Tadqiqotning dolzarbligi XXI asr ta’lim tizimi va madaniy makonida klassik asarlarning rolini qayta anglash zarurati bilan belgilanadi. Ishda klassik adabiyotning barqaror ahamiyatini ta’minlovchi asosiy omillar tahlil qilinadi. Ular orasida muammolarning universalligi, psixologik tahlil chuqurligi, badiiy mukammallik va matnlarning ko‘p ma’noli talqin qilish imkoniyati alohida o‘rin egallaydi. Ta’kidlanishicha, Fyodor Dostoyevskiy, Lev Tolstoy va Aleksandr Pushkin asarlari inson mavjudligining asosiy masalalariga — erkinlik, axloqiy tanlov, mas’uliyat va hayot ma’nosini izlashga murojaat qilgani sababli o‘z dolzarbligini saqlab qolmoqda. Klassik adabiyotning avlodlar uzviyligini ta’minlovchi va madaniy identifikatsiyani shakllantiruvchi madaniy kod sifatidagi roli alohida ko‘rib chiqiladi. Oliy ta’lim tizimida talabalarning til kompetensiyasi, tanqidiy fikrlash va analitik ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, raqamli muhitning klassik matnlarni qabul qilishga ta’siri ham o‘rganiladi, jumladan ijobiy (kirish imkoniyatining kengayishi) va salbiy (yuzaki o‘qish, “klipli fikrlash”) jihatlari. Maqolada xulosa qilinishicha, klassik adabiyot o‘z ahamiyatini yo‘qotmaydi, balki yangi ijtimoiy-madaniy sharoitlarga mos ravishda transformatsiyalanadi. U shaxsning intellektual va axloqiy rivojlanishida muhim vosita bo‘lib qoladi hamda zamonaviy ta’lim va madaniy diskursning ajralmas qismi hisoblanadi.