TURLI KONSTRUKSIYADAGI MEXANIK TISH CHO’TKALARINING TISH KARASHINI BARTARAF ETISHDAGI QIYOSIY SAMARADORLIGI - Farangis Abdurahimova; Doston Nigʻmonov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqsad: 19–21 yoshdagi yoshlar orasida to‘rt xil turdagi manual tish cho‘tkalarining tish karashlarini tozalash samaradorligini baholash. Material va metodlar: 120 nafar ishtirokchi 4 guruhga taqsimlanib, 1,3,6 oy davomida (jami 10 oylik dinamikada) kuzatildi. Baholash mezoni sifatida Grin- Vermillion indeksi qo‘llanildi. Klinik tekshiruvlar boshlang‘ich, oraliq va yakuniy bosqichlarda o‘tkazildi. Natijalar: Kuzatuv davomida barcha guruhlarda og‘iz gigiyenasi ko‘rsatkichlarining turlicha dinamikasi qayd etildi, biroq karash kamayishi va milk yallig‘lanish darajasining pasayishi turli konstruksiyadagi cho‘tkalarda bir xil bo‘lmadi. indekslar bo‘yicha yuqoriroq natijalar ko‘rsatdi. Xulosa: Manual tish cho‘tkalarining konstruksion xususiyatlari ularning klinik samaradorligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Olingan natijalar yoshlar uchun optimal tish cho‘tkasini tanlash va individual gigiyena tavsiyalarini ishlab chiqishda amaliy ahamiyatga ega.