XX ASRDA FAN VA FALSAFAGA BO’LGAN MUNOSABAT TAHLILI - Soxibov Saloxiddin Anvar o‘g‘li; Karimova Iroda Qosimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada XX asrda fan va falsafaga bo‘lgan munosabatning evolyutsiyasi tahlil qilinadi. Asr boshlarida ilmiy bilimning ustuvorligi Pozitivizm va Neopozitivizm yo‘nalishlari orqali asoslanganligi, fan haqiqatning asosiy manbai sifatida talqin etilgani ko‘rsatib beriladi. Shu bilan birga, Nisbiylik nazariyasi hamda Kvant mexanikasi kabi ilmiy kashfiyotlar falsafiy tafakkurga sezilarli ta’sir ko‘rsatgani yoritiladi. Maqolada XX asr o‘rtalaridan boshlab fan taraqqiyotining ijtimoiy oqibatlari qayta baholanib, uning chegaralari va mas’uliyati masalasi dolzarb ahamiyat kasb etgani tahlil qilinadi. Xususan, Karl Popper va Thomas Kuhn konsepsiyalari asosida ilmiy bilimning nisbiyligi va rivojlanish xususiyatlari ochib beriladi.