KO‘PRIKLARNI SAQLASH VA TA’MIRLASH STRATEGIYALARI - Mamadaliyev Abdulmajit Ma’rufjon o‘g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ko’priklar transport xarakatida muhim rol o’ynaydi, chunki ular ulanishni ta’minlab, iqtisodiy rivojlanishga imkon beradi. Vaqt o’tishi bilan turli atrof- muhit omillariga ta’sir, materiallarning eskirishi va transport oqimi ko’payishi bilan birgalikda tarkibiy tanazzulga olib keladi. Samarali ko’prik texnik xizmati va ta’mirlash usullari xavfsizlikni saqlab qolish, xizmat muddatini uzaytirish va hayot sikli xarajatlarini boshqarish uchun muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada profilaktik, tuzatuvchi va bashoratli texnik xizmat kabi turli texnik xizmat ko’rsatish yondashuvlari ko’rib chiqiladi. "Profilaktik" texnik xizmat muntazam oldini oluvchi tekshirish, tozalash va rejalashtirilgan kichik ta’mirlashlarni o’z ichiga oladi. Yoriqlar va ehtiyot qismlar kabi kichik zararlarni maqsadli ta’mirlash "Tuzatuvchi" texnik xizmatning bir qismi hisoblanadi, nosozliklarni bashorat qilish va sensorlar kabi eng so’nggi texnologiyalardan foydalanib o’z vaqtida rejalashtirilgan ta’mirlashlar amalga oshirish esa "Bashoratli" texnik xizmat deb ataladi. O’z-o’zini davolovchi beton, tolali mustahkamlangan polimerlar, avtomatlashtirilgan ta’mirlash tizimlari va boshqa ilg’or materiallar va usullardan foydalanish uzoq muddatlilikni oshirish va ta’mirlash ehtiyojlarini kamaytirish maqsadiga xizmat qiladi. Ko’prik Boshqarish Tizimi (KBT) orqali tizimli ustuvorlashtirish va resurslarni taqsimlash ham muhokama qilinadi.