BIOXILMA XILLIKNING KAMAYISHI - Ayubova Indiraxon Xamidovna; Axrorxoʻjayeva Charosxon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada bioxilma-xillikning kamayishi muammosi, uning asosiy sabablari, ekologik va ijtimoiy oqibatlari hamda uni oldini olish yo‘llari keng yoritiladi. Tabiiy resurslardan noto‘g‘ri foydalanish, iqlim o‘zgarishi, urbanizatsiya va sanoatlashtirish jarayonlari natijasida Yer yuzidagi ko‘plab o‘simlik va hayvon turlari yo‘qolib borayotgani ilmiy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Maqolada bioxilma- xillikning inson hayoti va ekologik muvozanatdagi o‘rni muhim ekanligi asoslab beriladi. Shuningdek, tabiiy ekotizimlarni muhofaza qilish, barqaror rivojlanish tamoyillarini joriy etish va ekologik madaniyatni oshirish orqali ushbu muammoni yumshatish mumkinligi haqida fikr yuritiladi.