YENGIL SANOAT KORXONALARIDA XAVFSIZLIK MADANIYATINI SHAKLLANTIRISH VA RIVOJLANTIRISH - Dehqonov Oyatillo Mansurbek o‘g‘li; Abduraxmanov Abdurashid Ataxanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada yengil sanoat korxonalarida xavfsizlik madaniyatini shakllantirish va rivojlantirish masalalari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Yengil sanoat tarmoqlarida ishlab chiqarish jarayonlarining inson omiliga yuqori darajada bog‘liqligi xavfsizlik madaniyatini tizimli rivojlantirish zaruratini yuzaga keltiradi. Tadqiqotda xavfsizlik madaniyati va xavfsizlik iqlimi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik hamda rahbariyat va xodimlar ishtirokining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, mehnat muhofazasi tizimini takomillashtirish, xavf-xatarlarni baholash va ergonomik sharoitlarni yaxshilash masalalari ko‘rib chiqilgan. Ilmiy adabiyotlar tahlili kuchli xavfsizlik madaniyati ishlab chiqarishdagi baxtsiz hodisalarni kamaytirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Natijada, xavfsizlik madaniyatini rivojlantirish barqaror va xavfsiz mehnat muhitini yaratishning muhim omili ekanligi asoslangan.