IMMOBILIZATSION STRESSDA LYUTEOLIN FLAVONOIDINING OQ KALAMUSHLARDA TURLI A’ZOLARDA LIPIDLARNING PEREKISLI OKSIDLANISHIGA TA’SIRI - Payziyeva O; Sultonova M.T; Ergashev N.A (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada immobilizatsion stress sharoitida lyuteolin flavonoidining oq kalamushlarda jigar, oshqozon osti bezi, buyrak, yurak va muskullarda malondialdegid (MDA) hosil bo’lishiga ta’siri o’rganildi. Tajribalar uch guruhda: nazorat, immobilizatsion stress va lyuteolin (50 mg/kg) guruhlarida olib borildi. In vivo tajribalarda lyuteolin 50 mg/kg dozasi barcha o’rganilgan a’zolarda lipidlarning perekisli oksidlanishini (LPO) sezilarli darajada ingibirlashi aniqlandi. Olingan natijalar lyuteolinning keng spektrli antioksidant ta’sirini va immobilizatsion stress korreksiyasida samarali himoya modda sifatida qo’llanilishi mumkinligini ko’rsatadi.