ZAMONAVIY ANTIDEPRISSANTLAR TA`SIR MEHANIZMLARI VA FARMAKOLOGIK SAMARASI. - Qosimov Eldor Rixsillayevich; Tojiboyev Abdusattor Bahodirovich; Xaitova Nargiza Nigmatdjanovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada xozirgi kunda dolzarb bo`lgan tehnologiyalarning jadallashiuvi va insonlarda asab tizimiga kelayotgan yuklamalar ko`pligi oqibatida kelib chiqayotgan global muammolardan biri depressiv xolatlarda zamonaviy antidepressant dori vositalaridan to`gri foydalanishga qaratilgan. Depresisya holatlarida organizmda bo`ladigan o`zgarishlar, unda kechadigan jarayonlar ilmiy dalillar asosida ko`rib chiqiladi,Antideprissantlarning turlari va bemorning xolatiga qarab bu vositalarni qo`llash bemorni ijtimoiy xayotga, aqliy va jismoniy xolatini yahshilashga bo`lgan samaralari yoritib boriladi.Antideprissantlarning farmakologik ta`sir mehanizmi va klinik samaradorligi yoritib beriladi.