YASHIL IQTISODIYOTNI RIVOJLANISHINI IQTISODIY XAVFSIZLIGIGA TAHDID SIFATIDA - MAMATOV MAMAJON AXMATJONOVICH (TADQIQOTLAR, 2026)
Yashil iqtisodiyot global miqyosda barqaror rivojlanish paradigmasiga aylandi. Yevropa Ittifoqi, AQSh, Yaponiya kabi rivojlangan mamlakatlar o‘z tashqi iqtisodiy siyosatlarida "uglerod izi"ni kamaytirish va "yashil standartlar"ni ilgari surish orqali xalqaro savdo munosabatlarida yangi cheklovlar va talablar joriy etmoqda. Bu tendensiya global ta’minot zanjirlariga ta’sir etar ekan, rivojlanayotgan mamlakatlar, jumladan O‘zbekiston uchun sanoat va qishloq xo‘jalik mahsulotlari eksportida iqtisodiy xavflar va tahdidlarni keltirib chiqarmoqda. Bu milliy iqtisodiyot oldida turgan ichki va tashqi taxditlar bilan bog‘liq bo‘lib hisoblanadi. Qishloq ho‘jaligi maxsulotlarini eksport qilish yuzasidan ko‘plab imkoniyatlar yaratib berilmoqda. Biz qishloq ho‘jaligi maxsulotlari eksportini mazmunan yangi bosqichga olib chiqishimiz zarur” [1]. Mamlakat o‘z iqtisodiy xavfsizligini ta’minlash uchun masuliyati va javobgarligini hisobga olgan holda, yuqori moslashuvchan mobillik va iqtisodiy sohada manfaatlarni himoya qilishning samarali mexanizmini shakllantirish dolzarb axamiyat kasb etadi.