DAVLATNING IQTISODIY XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHNING ILMIY- NAZARIY QARASHLAR - MAMATOV MAMAJON AXMATJONOVICH (TADQIQOTLAR, 2026)
Mamlakatimizda 2022-2026 yillarga mo‘ljallangan Yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasi milliy xo‘jalikda iqtisodiy xavfsizlikni ta’minlash, uning mexanizmi va instrumentlarini ishlab chiqish va takomillashtirishni nazarda tutadi. Bu xaqda O‘zbekiston Respubikasi Prezidenti Sh.M. Mirziyoev ham alohida to‘xtalib, quyidagi fikrlarni bildirib o‘tganlar: “Qachonki, hududlardagi vaziyat ijobiy tomonga o‘zgarsa, budjet ijrosi to‘liq ta’minlansa, jinoyatchilik kamaysa, yangi ish o‘rinlari yaratilsa, eng muhimi, xalqimizning turmush darajasi yaxshilansa, mahalliy Kengashlar faoliyatiga ijobiy baho bersa bo‘ladi” [1]. O‘zbekiston Respublikasida milliy iqtisodiyotda raqamlashtirish, ijtimoiylashtirish, resursli va infratuzilmali rivojlanishda tengsizlik muammolarini keskinlashuvi mamlakatning iqtisodiy xavfsizligiga tahdid solmoqda. Bu milliy iqtisodiyot oldida turgan ichki va tashqi taxditlar bilan bog‘liq bo‘lib hisoblanadi. Mamlakat o‘z iqtisodiy xavfsizligini ta’minlash uchun masuliyati va javobgarligini hisobga olgan holda, yuqori moslashuvchan mobillik va iqtisodiy sohada manfaatlarni himoya qilishning samarali mexanizmini shakllantirish dolzarb axamiyat kasb etadi.