IJTIMOIY SOHADAGI TAHDITLARNI DAVLATNING IQTISODIY XAVFSIZLIGIGA TA’SIRI - Mamatov M.A (TADQIQOTLAR, 2026)
Ijtimoiy xavfsizlik ko‘p qirrali iqtisodiy kategoriya bo‘lib, uni tadqiq etish jarayonida turli-tuman keng qamrovli qarama-qarshi nazariy yondashuvlar vujudga keladi. Ijtimoiy xavfsizlik masalalarini sotsiologlar, psixologlar, pedagoklar, iqtisodchilar va xuquqshunoslar tomonidan keng tadqiq etilgan. Ushbu tadqiqotlar asosida vujudga kelgan turli yondashuvlar asosida murakkab bo‘lgan ijtimoiy xavfsizlik to‘g‘risida keng va to‘la tassavur shakllandi. Ijtimoiy xavfsizlik shaxsni, oila va jamiyatning hayotiy zarur mafaatlarini ichki va tashqi xavf-hatardan himoya qilingan holati xisoblanadi. Uning ob’ekti davlat ijtimoiy siyosati tomonidan tartibga solinadigan mamlakatning ijtimoiy himoya qilish tizimi elementlari, aholining turmush darajasidan iborat. Yashil iqtisodiyotda ijtimoiy xavfsizlik bu -shaxs, jamiyat va davlatni ijtimoiy, iqtisodiy, ekologik, resurs va boshqa tavsifdagi ichki va tashqi tahdidlar majmuasidan himoyalanganlik holati bo‘lib hisoblanadi. Ijtimoiy xavfsizlik ijtimoiy taxditlar orqali mamlakatning iqtisodiy va milliy xavfsizligiga ta’sir etadi. Ijtimoiy xavfsizlik taxditlari deganda kimlarningdir manfaatlariga zarar yetkazish mumkin bo‘lgan yuz berayotgan yoki potensial yuz berishi mumkin bo‘lgan voqea, xarakat yoki xodisalar tushuniladi.