ELEMENTAR HODISALAR FAZOSI VA UNING EHTIMOLLAR NAZARIYASIDAGI NAZARIY HAMDA AMALIY AHAMIYATI - Ismatov O’tkir Rustamovich; Odina Muminova Ma'murovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ehtimollar nazariyasining fundamental tushunchalaridan biri hisoblangan elementar hodisalar fazosining nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi keng tahlil qilingan. Elementar hodisa, hodisalar fazosi, hodisalar algebrasi va ehtimollik fazosi tushunchalarining matematik mohiyati yoritilgan. Shuningdek, diskret, uzluksiz va aralash fazolarning iqtisodiy hamda statistik modellashtirishdagi o‘rni ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqot davomida O‘zbekiston Milliy universiteti, Samarqand davlat universiteti va Samarqand iqtisodiyot va servis instituti olimlari tomonidan yaratilgan ilmiy manbalar hamda zamonaviy ehtimollar nazariyasiga oid adabiyotlardan foydalanilgan. Tadqiqot natijalari elementar hodisalar fazosi iqtisodiy jarayonlarni modellashtirish, risklarni baholash va statistik prognozlashda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qilishini ko‘rsatadi.