MAKTABLARDA ZO‘RAVONLIKNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK STRATEGIYALAR - Berdiyeva Muhayyo Davronovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada maktablarda zo‘ravonlik (bullying) holatlarining kelib chiqish sabablari, uning o‘quvchilar psixologiyasiga ta’siri hamda zo‘ravonlikni oldini olishga qaratilgan psixologik strategiyalar yoritilgan. Zo‘ravonlikning individual, oilaviy va ijtimoiy omillari tahlil qilinib, uning maktab muhitidagi salbiy oqibatlari ko‘rsatib o‘tilgan. Psixologik profilaktika, empatiyani rivojlantirish, ijobiy sinf muhitini shakllantirish, guruhiy treninglar va individual psixologik yordam kabi samarali usullar ko‘rib chiqilgan. Ushbu yondashuvlar o‘quvchilar o‘rtasida sog‘lom munosabatlarni shakllantirish va zo‘ravonlik holatlarini kamaytirishga xizmat qiladi.