TARQALAYOTGAN INFEKSION KASALLIKLARNI MATEMATIK MODELLASHTIRISH ORQALI BASHORAT QILISH - Kubaev Asaliddin Esirgapovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yuqumli kasalliklarning tarqalish dinamikasini o‘rganish va ularning kelajakdagi rivojlanish tendensiyalarini bashorat qilishda matematik modellashtirishning o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda epidemiologik jarayonlarni tavsiflovchi asosiy matematik modellar, xususan, SIR (Sog‘lom- Kasallangan-Sog‘aygan) va uning modifikatsiyalari ko‘rib chiqiladi. Maqolada infeksiyaning tarqalish tezligi, inkubatsiya davri va populyatsiyaning immunitet darajasi kabi o‘zgaruvchilarning prognoz aniqligiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy axborot texnologiyalari va statistik algoritmlar yordamida epidemiyalarning avj olish nuqtalarini oldindan aniqlash hamda sog‘liqni saqlash tizimi uchun preventiv choralar ishlab chiqishning ilmiy asoslari keltirilgan.