URBANIZATSIYALASHGAN HUDUDLARDA QO’LQANOTLILAR (CHIROPTERA) EKOLOGIYASI VA ULARNING HASHAROTLAR SONINI TARTIBGA SOLISHDAGI ROLI - OBIDJONOVA ZUMRADXON IKROMJON QIZI; RAXMONOVA MOXICHEXRA SHOVKATJON QIZI; IBROXIMJONOVA MASHHURAXON AKMALJON QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA (O’zbek tilida) Ushbu maqolada O’zbekiston shaharlari va urbanizatsiyalashgan hududlarida qo’lqanotlilar (Chiroptera tartibiga mansub) ekologiyasi va ularning hasharotlar populyatsiyasini biologik yo’l bilan tartibga solishdagi ahamiyati o’rganilgan. Toshkent va boshqa shaharlar misolida 2019–2024-yillar davomida olib borilgan kuzatishlar natijasida 12 tur qo’lqanotli aniqlangan. Bir kechada bitta individ o’rtacha 600–1200 dona hasharot, jumladan zararli chivinlar, kapalaklar va qo’ng’izlarni yo’q qilishi aniqlangan. Shahar ekosistemalarida qo’lqanotlilarning tabiiy hasharot nazoratini ta’minlashdagi ekologik xizmatlari, yashash muhitlari va ularning saqlanishi muammolari muhokama qilinadi.