TARBIYASI OG’IR O‘QUVCHILAR BILAN PSIXOLOGIK-KORREKSION MASHG‘ULOTLARNING SAMARADORLIGI - Baxodirova Mexriniso Baxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola maktab sharoitida tarbiyasi og’ir o‘quvchilar bilan o‘tkaziladigan psixologik-korreksion mashg‘ulotlarning nazariy asoslari va amaliy samaradorligini tahlil qiladi. Maqolada tarbiyasi og’ir o‘quvchilarning xarakteristikasi, ularning xulq-atvoridagi o‘ziga xosliklar, psixologik diagnostika usullari hamda korreksion mashg‘ulotlarni tashkil etish prinsiplari yoritilgan. Buxoro shahar 23- umumta’lim maktabi tajribasi misolida amalga oshirilgan psixologik-korreksion ishlar mazmuni, qo‘llanilgan metodlar (art-terapiya, rolik o‘yinlar, kognitiv-xulq-atvor terapiyasi elementlari) va erishilgan natijalar batafsil ochib berilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning agressiya darajasining pasayishi, ijtimoiy moslashuvning yaxshilanishi, o‘z-o‘zini nazorat qilish ko‘nikmalarining rivojlanishi va maktab muhitiga integratsiyaning oshishi bilan bog‘liq ijobiy o‘zgarishlarni ko‘rsatadi. Maqola maktab psixologlari va pedagoglariga tarbiyasi og’ir o‘quvchilar bilan ishlashda amaliy tavsiyalar beradi.