MAKTAB PSIXOLOGI FAOLIYATIDA IQTIDORLI O‘QUVCHILAR BILAN ISHLASH TAMOYILLARI: - Xudoyberganova Ozoda Quranboyevna; Abdullayeva Shahnoza Oktambayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola maktab psixologining iqtidorli o‘quvchilar bilan olib boradigan tizimli faoliyatining nazariy asoslari va amaliy tamoyillarini tahlil qiladi. Maqolada iqtidorning turlari, uni aniqlash mezonlari, iqtidorli o‘quvchilarning psixologik xususiyatlari hamda ular bilan ishlashda psixolog duch keladigan vazifalar yoritilgan. Xorazm viloyati Qo’shko’pir tumanidagi 21- va 18-sonli umumiy o‘rta ta’lim maktablari psixologlari tajribasi misolida iqtidorli o‘quvchilar bilan ishlashning asosiy tamoyillari – erta diagnostika, individual yondashuv, shaxsiy rivojlanishga e’tibor, ijtimoiy-emotsional qo‘llab-quvvatlash, o‘qituvchilar va ota-onalar bilan hamkorlik masalalari atroflicha muhokama qilingan. Maqolada iqtidorli bolalarning to‘liq salohiyatini ochish va ularni har tomonlama barkamol shaxs sifatida shakllantirishda maktab psixologining ahamiyati ta’kidlanib, amaliy tavsiyalar berilgan.